Alles wat je moet weten over hielspoor

Hielspoor is een benige vergroeiing op de hiel die pijn kan veroorzaken bij het lopen of staan. Hielspoor kan zich aan de voorkant, achterkant of onderkant van de hiel vormen. Hoewel ze vaak in verband worden gebracht met fasciitis plantaris (hielpijn veroorzaakt door ontsteking van het bindweefsel in de voet), hebben niet alle mensen met hielspoor pijn. Sterker nog, veel mensen hebben sporen en weten het niet eens! Hieronder vertellen wij alles wat je moet weten over hielspoor:

Bij wie komt hielspoor voor?

Hielspoor komt het meest voor bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. De kans op hielspoor is groter als je overgewicht hebt of een baan waarbij je lang moet staan. U loopt ook meer risico als u schoenen dragen die niet goed passen of niet genoeg steun bieden. Atleten die regelmatig hard trainen hebben ook meer kans op het ontwikkelen van hielspoor.

Wat veroorzaakt hielspoor?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor, waaronder

  • Herhaaldelijke impact: Wanneer u loopt, rent of staat, verplaatst uw lichaamsgewicht zich naar uw voeten. Deze constante impact kan de hielen belasten en een opbouw van calciumafzettingen veroorzaken.
  • Slecht passende schoenen: Schoenen die niet goed passen of niet genoeg steun bieden, kunnen je voeten extra belasten, wat kan leiden tot de vorming van hielspoor.
  • Zwaarlijvigheid: Overgewicht zorgt voor extra belasting van je voeten, wat hielspoor kan veroorzaken
  • Artritis: Deze aandoening kan de afbraak van kraakbeen veroorzaken, wat kan leiden tot hielspoor.

Hoe wordt de diagnose hielspoor gesteld?

Hielspoor wordt meestal gediagnosticeerd met een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. Uw arts zal kijken naar een benige groei op de hiel en zal ook vragen naar uw medische geschiedenis en symptomen. Als u pijn in uw hiel heeft, moet u dit aan uw arts laten weten. Ook als u hielspoor symptomen herkent.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor hielspoor?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor hielspoor, waaronder:

  • Rust: Als u pijn heeft door hielspoor, moet u zo veel mogelijk rusten. Vermijd lang lopen of staan en neem vaak pauze.
  • IJs: u kunt ijs gebruiken om de pijn te verminderen en ontsteking. Wikkel ijs in een handdoek en breng dit 15-20 minuten aan op het getroffen gebied. Herhaal dit meerdere malen per dag.
  • Oefeningen: Rek- en strekoefeningen kunnen helpen om het bewegingsbereik in uw voeten te verbeteren en de pijn te verminderen.
  • Fysiotherapie: Als u ernstige pijn heeft, heeft u mogelijk fysiotherapie nodig om u te helpen herstellen. Uw fysiotherapeut stelt een behandelplan op met oefeningen en rekoefeningen om de pijn en stijfheid te verminderen.
  • Orthesen: Mogelijk heeft u een steunzool nodig, zoals een hielcup of steunzool, om de pijn te verlichten.
  • Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het hielspoor te verwijderen.

Bron: skystep.nl