Wanneer heb je probiotica nodig?
Dit artikel gaat over probiotica. Wat zijn dat en wanneer heb je ze nodig.
Wat zijn probiotica
Probiotica zijn levende micro-organismen, normaliter bacteriën. Ze hebben een gunstig effect op onze gezondheid. Dan praten we echter wel over 1 tot 10 miljard organismen per dag om dat effect te hebben. Voor gezonde mensen staat echter niet vast dat de consumptie van producten met probiotica voordelig is voor de gezondheid. Echter bij specifieke ziektes lijken probiotica te helpen. De probiotica die het meest worden gebruikt, zijn melkzuurbacteriën. We praten dan over de geslachten Bifidobacterium en Lactobacillus. Van specifieke andere typen bacteriën en gisten zijn er ook stammen die probiotisch zijn.
Wat doen probiotica
We hebben in het maag-darmkanaal heel veel micro-organismen, darmmicrobiota genoemd. Die hebben een functie bij diverse processen in ons lichaam, die van groot belang zijn. Dan praten we onder meer over:
- Onze energievoorziening.
- Het functioneren van ons immuunstelsel.
- De werking van onze spijsvertering. Probiotica kunnen de intensiteit en duur van diarree doen afnemen.
- Onze hersenactiviteiten
In een gezond lichaam zijn zowel nuttige als schadelijke micro-organismen aanwezig en in balans. Die balans kan worden verstoord en dan kunnen er bijvoorbeeld verhoudingsgewijs veel meer schadelijke organismen aanwezig zijn. Oorzaken van dat laatste zijn:
- Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica. Helaas doden antibiotica niet alleen schadelijke, maar ook nodige bacteriën.
- De eetgewoontes in de westerse wereld, waarbij veel koolhydraten en vet wordt genuttigd.
- Veel zitten en dus te weinig beweging hebben.
De genoemde verstoringen van de balans zouden met probiotica kunnen worden hersteld.
Waar zitten probiotica in
Gefermenteerde zuivelproducten kunnen probiotica bevatten. Uiteraard zit het in voedsel dat ermee is verrijkt. Als voedingssupplement kan je daarnaast gevriesdroogde bacteriën vinden in pillen, tabletten, vegan probiotica capsules en poeders. Vegan probiotica zit in augurken, sojabonen, tempe, kefir en zuurkool.