Scheiden in 2022? Zo gaat het in zijn werking

Het nieuwe jaar is gestart en u heeft besloten om te gaan scheiden. Misschien heeft u dit al besproken met uw partner en zoeken jullie samen naar iemand die jullie kunnen helpen. Als u beide op een vredige manier het proces wil in gaan, of in ieder geval naar elkaar wil luisteren ondanks meningsverschillen, is het verstandig en een goede stap om een mediator in te schakelen. Een scheidingsmediator kan u en uw partner kan helpen in de verdere procedure. Als u zoekt op bijvoorbeeld Mediation Zwolle, kunt u vaak dezelfde dag nog een intakegesprek inplannen. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis. Als het gesprek goed gaat en u en uw partner het willen doorzetten krijgt u meer informatie over de kosten.

Scheiden kan lastig zijn

Als u de scheiding en mediation wil doorzetten, maakt u samen een financieel plan.

Denk aan zaken zoals eventuele samen opgebouwde schulden, een hypotheek die u samen heeft aangevraagd en wat nog loopt, maar ook aan uw kinderen. Mocht u minderjarige kinderen hebben, maak de alimentatie dan bespreekbaar. Vertel ook uw kinderen dat u en uw partner gaat scheiden en vertel indien mogelijk dit samen. Ook als het volwassen kinderen zijn, is het fijn als ouders dit op een vreedzame manier kunnen vertellen. De rechter maakt uiteindelijk de scheiding definitief, tenzij u in hoger beroep gaat voor zaken waar u het niet mee eens bent. 

Maak naast de bovengenoemde zaken een checklist wat u nog meer samen heeft en u hiermee wil en kunnen doen. Van financiële zaken tot bezittingen, tot wat u beslist om te doen omtrent ouderschap en maak afspraken met elkaar. mocht er sprake zijn van geweld en/of misbruik, is een mediator niet geschikt om tot een oplossing te komen en kunt u het beste per direct een advocaat inschakelen. Maar ook als er zich een situatie voordoet dat uw partner niet gewelddadig is, maar niet open staat samen een gesprek aan te gaan.