timemanagement

De pomodoro techniek om concentratie te verhogen

In de jaren tachtig ontwikkelde Francesco Cirillo de pomodoro techniek. Deze techniek staat inmiddels bekend als een van de populairste timemanagement methodes en wordt door ruim twee miljoen mensen uitgeoefend. De methode heeft veel weg van timeboxing, maar is niet helemaal hetzelfde. Met timeboxing beperk je de hoeveel tijd die je mag besteden aan een bepaalde taak of activiteit, om te voorkomen dat je uitloopt. De pomodoro techniek bepaalt echter vooraf dat je slechts 25 minuten bezig mag zijn met een taak en daarna vijf minuten pauze neemt. En je hebt er eigenlijk alleen maar een kookwekker of timer voor nodig! Hoe je deze techniek goed uitvoert, lees je hieronder.

De verschillende stappen van de pomodoro techniek

Doordat de pomodoro techniek slechts enkele stappen bevat, is de methode heel eenvoudig te implementeren in jouw dagelijks leven. Als allereerste stap plan jij jouw activiteiten en/of taken voor de dag. Vervolgens orden je deze op volgorde van hoogste prioriteit, naar laagste prioriteit. Je start je dag met de taken die het belangrijkst zijn en werkt zo je weg naar beneden op de lijst. Zodra je besloten hebt met welke taak je gaat starten, kun je een timer instellen van 25 minuten. Het liefst doe je dit met een kookwekker of eierkoker en niet met een telefoon. Door de timer in te stellen op jouw telefoon ben je namelijk toch geneigd om op het toestel te kijken, terwijl je dit wilt voorkomen. Tijdens de 25 minuten werk je enkel aan één taak en heb je geen extra tabbladen openstaan. Je sluit je dus echt even af voor afleidingen zoals berichtjes en mailtjes. Zodra de timer afgaat, neem je een pauze van vijf minuten. In die tijd kan je even op jouw telefoon kijken of bijvoorbeeld een kopje koffiezetten. Na vijf minuten zet je weer een timer en werk je door aan jouw taak of taken. Je herhaalt deze stappen vier keer. Na vier keer heb je een pauze van vijftien tot dertig minuten.

Waar je de pomodoro techniek voor kunt gebruiken

De pomodoro techniek kun je eenvoudig gebruiken voor verschillende taken of activiteiten, denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Werk gerelateerde taken
  • Studeren voor een toets of tentamen
  • Het maken van huiswerk
  • Het uitvoeren van huishoudelijke taken

Naast de bovenstaande mogelijkheden kun je het uiteraard ook toepassen voor andere taken of activiteiten waarbij je het lastig vindt om jouw concentratie te behouden. Onthoud wel dat je de 25 minuten niet onderbreekt. Zowel niet als jouw taak eerder klaar is als verwacht, of als de taak juist meer tijd vergt. Probeer je zo goed mogelijk aan de stappen te houden, zodat jouw concentratie optimaal benut wordt.

Probeer de pomodoro techniek zelf

Nu je weet hoe de pomodoro techniek precies werkt, is het tijd om het zelf te proberen! Probeer op een werkdag eens deze methode aan te houden, terwijl je de volgende dag jouw taken uitvoert zoals gewoonlijks. De kans is groot dat je merkt dat je meer taken gedaan krijgt en minder gevoelig bent voor afleidingen.

Lees hier meer over time management.