Waarom fedoras een symbool voor vrouwen waren
Fedoras zijn stijlvolle hoeden waarvan de populariteit steeg en daalde door zijn turbulente geschiedenis. De hoed is zowel een populair mode accessoire geworden dat veel door mannen werd gedragen, maar was de fedora hoed dames ooit begonnen als een mode-voorwerp dat veel door vrouwen werd gedragen.
Geschiedenis als symbool
In 1891 werd het woord fedora al gebruikt. Het woord fedora kent zijn oorsprong in de titel van toneelstuk uit 1822, geschreven door Franse schrijver Victorien Sardou. Het stuk heette Fédora en in het toneelstuk werd het hoofdpersonage van prinses Fédora gespeeld door de Franse toneelactrice Sarah Bernhardt. Tijdens het stuk droeg Bernhardt de eerste fedora, een in het midden ingedeukte hoed met een zachte rand. Al snel werd de fedora hoed dames een populair mode accessoire voor vrouwen. De hoed werd dan ook heel veel gedragen door vrouwen in deze tijd.
Dit kwam doordat de hoed heel stijlvol was voor vrouwen. Dit gebeurde in een tijd waar hoeden met name werden gedragen door mannen in de middenklasse. De fedora werd vooral een populair en gewild mode accessoire onder activisten die vochten voor de gelijkheid van vrouwen in de negentiende eeuw. De fedora werd op een gegeven moment zo populair en zoveel gedraagt door vrouwen dat het zelfs werd gebruikt als een symbool voor de beweging voor vrouwenrechten. In de twintigste eeuw werden fedoras nog steeds gedragen door vrouwen, maar vele malen minder dan in de jaren daarvoor, ondanks dat het rond deze tijd een gevarieerd mode accessoire was geworden.
Mannen en de moderne tijd
In 1924 werd de fedora gedragen door prins Edward van Groot-Brittannië, een man die erom bekend stond heel modebewust te zijn. Omdat de Britse prins deze hoed begon te dragen, werd de fedora daardoor steeds meer gedragen door mannen. Mannen kozen voor deze hoed voor niet alleen de praktische redenen die meestal gepaard gingen met hoeden, maar ook voor het stijlvolle en visueel aantrekkelijke uiterlijk.
Tegenwoordig worden fedoras niet meer zoveel gedragen als vroeger, zowel door mannen als door vrouwen niet meer. Desondanks maken fedoras, net als andere soorten hoeden, weer een soort comeback mee.