De juiste tuinaarde kopen

Onderhoudt en zorg voor de tuin vergt de nodige kennis om de planten gezond te houden. Het gebruik van tuinaarde speelt daar een belangrijke rol in en moet er rekening gehouden worden met de verschillende eigenschappen. Zo wordt de aarde veel gebruikt om de tuin of delen ervan op te hogen of de bodemkwaliteit te verbeteren.

Mengen met de natuurlijke grond of potaarde

Tuinaarde kan het best omschreven worden als een mix van zand en organisch materiaal als compost en geeft die de aarde ook de donkere kleur. Omdat deze mix niet over veel poriën beschikt, is mengen met luchtige grond nodig. Dat verhoogd de doorlaatbaarheid en kan er eventueel wat potaarde of andere bodemverbeteraar bij worden gedaan. Zo kan er een op maat verkregen mix verkregen worden die geschikt is voor de tuinplanten. Wie dit allemaal nogal ingewikkeld vindt, kan ook kiezen voor bemeste tuinaarde. Op de verpakking staat de samenstelling aangegeven en ook de periode waarbinnen het de voedingsstoffen zal afgeven aan de planten. Dit is belangrijk om een onderhoudsschema samen te stellen.

Verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden

Er kan worden gekozen uit verschillende hoeveelheden aarde, van de kleine zakken met een inhoudt van 40 tot 50 l tot aan de big bags die wel 2m3 kunnen bevatten. Er kan voor worden gekozen om gelijk ook andere benodigheden zoals potgrond of bodembedekkers te bestellen. Het is belangrijk dat de aarde niet snel zal uitdrogen in de hete zomers. In de winter komt daar ook nog de vorst bij kijken. Met een bodembedekker wordt er voor een beschermende laag gezorgd en dient het ook nog ter decoratie van de tuin. Bij het afbreken van de bodembedekker komen er voedingsstoffen vrij die door de planten worden opgenomen. De aarde moet ook regelmatig worden aangevuld en is het dus een goed idee om altijd wat extra in voorraad te hebben.