Een aantal tips om van je verslaving af te komen

Afkicken van een verslaving kan best pittig zijn, dan is het hebben van wat extra hulp erg fijn. Dit kan een vriend(in), een kennis of een familielid zijn. Ze kunnen jou helpen om samen de verslaving aan te gaan. Zo kan je sneller signalen van het hunkeren naar waar je verslaafd aan bent te herkennen. Een goede vriend kan een goede stok achter de deur zijn, een goede motivatie. Sommige mensen stoppen bijvoorbeeld met roken als ze kinderen krijgen, vanwege de gezondheid van hun kind. Hun kind(eren) zijn dan hun stok achter de deur en de motivatie om te beginnen minder te roken.

Je bent niet alleen

Elke verslaving en elke situatie is natuurlijk anders. Soms kan iemand al op jonge leeftijd beginnen met roken, drugs, alcohol, etc. Dit kan bijvoorbeeld door groepsdruk zijn of de nieuwsgierigheid van het uitproberen. Door te proberen te stoppen met bijvoorbeeld alcohol of tabak is al een begin, maar soms heb je net dat extra zetje nodig. Er zijn verschillende specialisten in bijvoorbeeld een afkickkliniek die dagelijks te maken hebben met mensen die een verslaving hebben. De mensen die proberen van hun verslaving af te komen, kunnen terecht bij een afkickkliniek, ze krijgen advies van specialisten en kunnen met andere mensen praten die dezelfde verslaving hebben en hoe zij ermee omgaan.

Geen zorgen, het komt goed!

Daarnaast kunnen emoties ook een grote spelen. Als je niet goed in je vel zit, dan kan je emotie-eten of emotie drinken in dit geval. Doordat je emotioneel bent en veel gaat drinken kan je ook verslaafd raken aan bijvoorbeeld alcohol. Elke situatie is natuurlijk anders en het kan natuurlijk niet even gemakkelijk gaan als bij een ander, maar het alleen al proberen bijvoorbeeld een glaasje alcohol minder te drinken op een dag is al een hele prestatie. Bij de afkickkliniek kan je praten met mensen die ook bezig zijn met afkicken alcohol. Zo kan je elkaar motiveren door te gaan van afkicken alcohol. Ook al zijn er soms tegenslagen, het doorzetten en een motivatie hebben, is het belangrijkste.

Motivatie helpt!

Ook al zit het soms niet mee en heb je misschien de neiging om te stoppen met afkicken en weer toe te geven aan je verslaving, probeer te denken aan waarom je ben begonnen met het afkicken alcohol. Wat de reden ook is om te stoppen, probeer dat vast te houden en er elke dag weer aan te denken. Je bent bezig met het afkicken alcohol, dus houdt dat doel ook voor ogen. Wat ook goed helpt is om die motivatie meerdere keren op te schrijven en door het huis op te hangen. Als je naast een leuke tekst een extra motivatie wilt hebben, dan kan je altijd vragen of een goede vriend(in) je extra motivatie kan geven wanneer je er even doorheen zit. Probeer het vol te houden, want je krijgt er iets geweldigs voor terug!

Stapje voor stapje

Durf je geen mensen die dicht bij jou in de buurt staan aan te spreken over je verslaving? Bij specialisten van een afkickkliniek in jouw buurt kan je altijd terecht. Omdat daar mensen komen die ook een verslaving hebben, is de drempel makkelijker om over je verslaving te praten. Deze mensen hebben of dezelfde verslaving of een andere verslaving, maar ze zijn dus wel verslaafd. Ze kunnen dus met je meepraten. Vind je het moeilijk om meteen met een specialist van een afkickkliniek te praten? Dan kan je als eerst altijd terecht bij je huisarts, de huisarts kan je een luisterend oor bieden en je advies geven over het afkicken alcohol. Samen kunnen jullie misschien een stappenplan bedenken of kijken in welke situaties jij je het prettigst voelt. Stapje voor stapje kom je er!