Ontwikkel discipline met deze technieken

Er zijn veel verschillende zaken waarbij discipline van belang is. Of je nu probeert af te vallen, productiever wil zijn of het liefst vandaag nog zou stoppen met roken: overal is discipline voor nodig. Mensen zijn echte gewoontedieren en het is vaak moeilijk om deze gewoonten te veranderen. Het ontwikkelen van discipline maakt je leven een stuk gemakkelijker. Hieronder vind je een aantal verschillende technieken hiervoor.

De 1 minuut techniek

Wil je resultaat zien, op welk vlak dan ook, dan kun je het beste kleine veranderingen aanbrengen in je leven. Al begin je met één minuut per dag. Werk dagelijks één minuut aan het doel dat je wil behalen, zodat het uiteindelijk een gewoonte wordt. Je zult zien dat je hier al gauw niet eens meer bij hoeft na te denken.

Wees consistent

Het is belangrijk om consistent te blijven bij het ontwikkelen van meer discipline. Nieuwe gewoonten creëren doe je door veel herhaling toe te passen. Wil je voortaan iedere dag om 06:00 uur opstaan, houd je daar dan ook aan. Door dit slechts een aantal keer per week te doen komt dit niet in je systeem en maak je dit gedrag niet eigen.

Werk gestructureerd

Wil je betere resultaten behalen, bijvoorbeeld als het aankomt op de cijfers die je haalt voor je studie? Je wilt natuurlijk geen onderwijsachterstand oplopen (bron). Het is verstandig om zo gestructureerd mogelijk te werk te gaan. Kies bijvoorbeeld een vast tijdstip per dag waarop je je volledig op een bepaalde taak richt. 

Onze hersenen houden namelijk van structuur. Je kunt kiezen voor een vast tijdstip, zoals 15:00 uur ‘s middags, maar ook bijvoorbeeld voor “direct na de lunch”. Het is natuurlijk ook mogelijk om hier juist iets flexibeler in te zijn, bijvoorbeeld “als mijn wekker gaat ga ik voortaan direct uit bed”.