vog aanvragen

Hoe lang is een VOG geldig?

Moet je een vog aanvragen omdat je een bepaalde functie gaat uitoefenen, dan is de verklaring niet onbeperkt geldig. Op het moment van aanvragen kun je in aanmerking komen voor de verklaring omtrent het gedrag, maar een tijd later kan de situatie wel heel anders zijn. Je werkgever bepaald in veel  gevallen hoe oud je verklaring mag zijn, het kan ook dat de screening later plaatsvindt. Heb je een strafbaar feit begaan dan krijgt Justis hier bericht van, die geeft dit door aan de toezichthouder. Je moet dan opnieuw een verklaring aanvragen. 

Wat gebeurd als je aanvraag wordt afgewezen?

Eindelijk ga je een vog aanvragen en na een aantal weken krijg je de uitslag thuisgestuurd, helaas krijg je het slechte nieuws met een voornemen tot afwijzing. Ben je van mening dat de afwijzing niet terecht is, dan heb je twee weken de tijd om hiertegen in beroep te gaan. Wil je zelf je strafblad zien dan is dit ook mogelijk, je kunt dan inzage vragen bij de Justitiële informatiedienst. Is de dienst Justis na je beroep nog van mening dat je de VOG niet krijgt, dan heb je zes weken de tijd om tegen de uitslag in beroep te gaan.

vog aanvragen

Hoe lang duurt gemiddeld een aanvraag?

Het is afhankelijk of je wel of geen strafblad hebt hoelang het duurt voor je de verklaring wel of niet in huis hebt, heb je geen strafblad heb je meestal na een week de verklaring in huis. Wanneer er wel strafbare feiten in het spel zijn, en de aanvraag wordt niet direct goedgekeurd duurt het tot acht weken. In sommige gevallen is het mogelijk om een spoed vog te krijgen, dit als je bijvoorbeeld naar het buitenland moet.