Sup board – voor ieder wat wils!

Suppen is razend populair geworden. Het is een geliefde activiteit op het zeewater. Maar zelfs op de Amsterdamse grachten kun je mensen op een sup board tegenkomen. Er bestaan dus ook allerlei verschillende soorten boards. Ben jij net begonnen en wil je wel meer weten over de diverse varianten? Dan ben je hier op het juiste adres!

Waar komt het sup board vandaan?

Het is altijd leuk om te beginnen met het verhaal van oorsprong. Dus dat gaan we nu ook even doen. Je had het misschien wel geraden, maar de hedendaagse vorm is ontstaan in Hawaï. Het is namelijk een variant op surfen. Het verhaal gaat dat de surfleraren met behulp van hun peddel dichtbij hun leerlingen konden blijven tijdens de les. Zo konden ze makkelijk instructies geven. Zie hier: het ontstaan van de moderne vorm van suppen. 

Verschillende typen sup boards

Je hebt dus een peddel en een speciaal sup board nodig om de activiteit te kunnen uitoefenen. Over het algemeen zijn de boards in twee varianten verkrijgbaar: hard of opblaasbaar. Een hard exemplaar is vooral geschikt voor gevorderden. Kenmerkend is dat ze sneller, wendbaarder, duurder en ook vaak breekbaarder zijn dan de opblaasbare variant. Wel zijn ze wat moeilijker te vervoeren en heb je bijvoorbeeld een dakdrager op je auto nodig. 

Een opblaasbaar board is vooral populair, omdat je ze makkelijk kunt vervoeren en opbergen. Ook zijn ze enorm stevig. Deze zijn voor iedereen geschikt: van beginners tot gevorderden. Dit type kun je in veel diverse uitvoeringen terugvinden. En hieronder gaan we een paar met je bespreken. 

All round board

Dit is het meest toegankelijke en veelzijdige sup board. Ze zijn bijna voor elke omgeving geschikt: meren, zeeën, plassen en zelfs grachten! Ze zijn stabiel en makkelijk te gebruiken. Ideaal voor een beginner dus. Maar je kunt er ook yoga op doen of korte tochten mee maken. Ervaren suppers kunnen ze dus ook gebruiken.

Foil board

Deze is vooral bedoeld voor foilen. Dit is een nieuwe variant op suppen, maar is een is een stukje moeilijker. Door middel van hard peddelen en de juiste beweging maken, probeer je het board omhoog te krijgen. Je vliegt dan als het ware over de golven heen. Het voegt dus een extra uitdagend element toe en vraagt dus ook om meer kennis en ervaring. Het is dus vooral geschikt voor gevorderden. Dit betekent trouwens niet dat je het nooit kan leren! Het vergt alleen wat oefening en doorzettingsvermogen. 

Touring board

Deze variant is vooral geschikt voor lange tochten. Kenmerkend is de lange puntige neus wat voor minder weerstand in het water zorgt. Hierdoor kun je makkelijker je snelheid behouden. Zowel beginners als gevorderden kunnen deze variant gebruiken. Doe dit alleen niet op zee! Het is namelijk minder geschikt voor op de golven. 

Dit is slechts een kleine greep uit de vele soorten! Maar het geeft je een beter idee over wat er allemaal is. Weet jij al welk sup board het best bij jou past?