omix.nl

Voorspelde ontwikkelingen in het onderwijs

De manier waarop onderwijs wordt gegeven is dynamisch: deze veranderd van tijd tot tijd. Neem bijvoorbeeld de Coronacrisis, toen werden er acuut veranderingen in het onderwijs doorgevoerd. Zo werden er binnen no-time online de lessen gegeven en werden online omgevingen steeds belangrijker. Het onderwijs veranderd continue. In deze blog vertellen wij jou over de ontwikkelingen die wij binnenkort verwachten, of die al langzamerhand aan de gang zijn. Zo weet jij wat je kan verwachten.

Switch naar online

We benoemden het net al eventjes: de snelle wisseling van fysiek naar online. Programma’s zoals teams zijn tegenwoordig al niet meer te missen, en dit zal waarschijnlijk ook deels blijven. Veel onderwijsinstellingen proberen een mix te vinden tussen online en fysieke lessen, waarbij het voor zowel docenten als studenten en leerlingen eenvoudiger en gemakkelijker wordt. 

Minder plek

De gedeeltelijke switch naar online is ook een klein deel van de oplossing van het ruimte probleem. De toestroom van studenten wordt vaak groter, maar toch besluiten veel instellingen niet om meer gebouwen bij te bouwen. Er is dus minder ruimte beschikbaar terwijl er meer studenten zijn. Dit kan op verschillende manieren worden opgelost, bijvoorbeeld door lessen ook na 17:00 uur aan te bieden. Dit zie je ook steeds vaker gebeuren op grotere onderwijsinstellingen. Ook worden lessen vaker online aangeboden dan fysiek.

De mening van studenten

Steeds meer studenten geven hun mening over het gevolgde onderwijs. Dit wordt door sommige organisaties ook gemonitord, bijvoorbeeld door NSE. Steeds meer studenten nemen de meningen van andere studenten mee in het besluit van hun studiekeuze. Mede daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat studenten een prettige tijd hebben op jouw onderwijsinstelling. Denk aan prettige rooster, toegankelijkheid van de gebouwen, bereikbaarheid van docenten, het goed werken van online apparatuur etc. Het is dan ook steeds belangrijker dat de randvoorwaarden van een studie goed zijn, om een goede indruk achter te laten bij studenten. Dit gaat steeds verder dan ‘alleen’ het onderwijs zelf.

Gebruik een expert

Onderwijs ontwikkelt zich snel, waardoor het lastig kan zijn om alles up-to-date te houden. Soms kan het waardevol zijn voor onderwijsinstellingen om gebruik te maken van een onderwijslogistiek expert. Zij hebben vaak goed inzicht in wat er gedaan moet worden en hoe processen kunnen worden verbeterd. Kies bijvoorbeeld voor een expert van Omix.nl om ervoor te zorgen dat jouw onderwijsinstelling klaar is voor alle snelle veranderingen.