Bitcoin en digitale valuta
Met het groeiende aantal online transacties en het stijgende wantrouwen richting banken na de financiële crisis van 2008 stijgt de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Dit betaalmiddel zou parallel naast het bestaande financiële systeem moeten kunnen bestaan. Het belangrijkste daarbij is dat dit nieuwe systeem decentraal is opgezet en er dus geen single point of failure is.
Bitcoin is het antwoord op de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Je kan bitcoin het beste zien als een digitale vorm van cash geld: een manier van waarde uitwisseling rechtstreeks van persoon naar persoon, zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Dit noemen we peer-to-peer.
Over blockchain
De ruggengraat van het Bitcoin netwerk wordt gevormd door de blockchain technologie. Een blockchain is een chronologische keten van transactiedata die achteraf niet kan worden aangepast. Voor bitcoin geldt dat iedere tien minuten alle transacties gebundeld worden en in een blok worden gestopt. Zo’n blok wordt vervolgens aan de keten toegevoegd en zo ontstaat er een keten van blokken: de blockchain.
Een blockchain is daarmee eigenlijk een soort database. De kracht van de bitcoin blockchain is dat deze decentraal is. Dat betekent dat er over de hele wereld duizenden computers zijn die een kopie van de hele bitcoin transactiegeschiedenis bewaren.
Aan de hand daarvan controleren deze computers of nieuwe transacties wel geldig zijn. Daarnaast is het dus vrijwel onmogelijk om het bitcoin netwerk plat te leggen omdat je dan al die duizenden kopieën over de hele wereld tegelijkertijd moet vernietigen.
Maak een gratis BTC wallet hier aan