sporten en bewegen met Parkinson

Tips voor sporten en bewegen met parkinson

Het is een flinke uitdaging om te bewegen en sporten met de ziekte van Parkinson. Maar toch is het altijd belangrijk dat patiënten met Parkinson voldoende bewegen en sporten. Dat komt namelijk de balans en mobiliteit ten goede. Heb je de ziekte van Parkinson en wil je weten hoe je door te bewegen toch nog een gezonde en actieve kwaliteit van het leven kunt behouden? Lees dan onderstaande tips van VerderMetParkinson.nl over sporten en bewegen met Parkinson.

Waarom is bewegen en sporten bij Parkinson zo belangrijk?

Heb je Parkinson en wil je gaan bewegen? Je zult je dan waarschijnlijk afvragen of dit mogelijk is. Om kort antwoord te geven op deze vraag: ja, het is mogelijk om te bewegen en te sporten als je de ziekte van Parkinson hebt. Het is juist een heel goed idee om te beginnen met bewegen met deze ziekte. Uit onderzoek is gebleken dat bij Parkinson patiënten die regelmatig bewegen de hersenfunctie verbetert. Bij patiënten die drie keer in de week 45 minuten op een hometrainer fietsen bleek dat het nadenken verbeterde en de hersenkrimp afnam. Veel sporten en bewegen zorgt voor verandering in de hersenen en dat zorgt ervoor dat klachten bij Parkinson verminderen.

Hoe je sporten lang kunt volhouden bij Parkinson

Voor veel mensen is het moeilijk om een bewegingsprogramma lang vol te houden. De motivatie is na een aantal weken verdwenen. Maar met een aantal tips kun je bewegen toch lang volhouden. Koppel bijvoorbeeld een activiteit aan een spel. Om sporten vol te houden kan het effectief zijn om een uitdaging aan het sporten te koppelen. Het spel heeft als doel om je extra te motiveren en ervoor te zorgen dat je de aandacht erbij houdt. Kies daarnaast een sportactiviteit die je leuk vindt om te doen. Zo is de intrinsieke motivatie een stuk groter. Er zijn verschillende activiteiten die je in groepsverband, maar ook alleen kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten zoals tafeltennis, hardlopen, fietsen, boksen, yoga, pilates of dansen.

Hoe zit het met boksen en Parkinson?

Heb je Parkinson en wil je gaan sporten en bewegen dan is boksen een goede sport om klachten te verminderen. Je kunt non-contact boksen, zodat je geen gevecht met iemand anders aangaat. Door veel te boksen train je je balans, hand- en oogcoördinatie en snelheid. Je stoot met non-contact boksen tegen zware bokszakken en daardoor worden de spieren versterkt. Naast dat train je ook het voetenwerk wat voor een betere balans zorgt.